Edi inainte de operatie

Povestea lui Eduard Stefan

Desi a trecut 1 an de la nasterea lui Edi, încă nu am reuşit să scap de sentimentul acela de vinovăţie şi de frustrare pe care oricare părinte îl simte atunci când copilul său se naşte cu o anumită problemă. Vestea despre malformaţia lui Edi a venit ca un trăznet asupra mea.

În ultimul trimestru de sarcină, doctorul ginecolog care mi-a urmărit sarcina mi-a spus că e posibil ca bebe să sufere de malformaţia cheiloschizis bilateral (palatul fiind puţin mai dificil de verificat). La îndrumarea dânsului am mers  la un  specialist care ne-a confirmat că bebelușul suferă de cheilognatopalatoschizis bilateral. Ce am simțit atunci e greu de descris în cuvinte. Am ajuns acasă şi nu am spus nimic nimanui. Nu ştiam cum vor reacţiona cei din jur dar până la urma părerea lor nu conta câtuşi de puțin. El era pentru mine cel mai frumos copil.

Încă de la naştere a fost hrănit cu tetinele speciale de la Medela. Nu a avut niciodată probleme cu greutatea, dezvoltându-se ca un copil normal. După ce ne-am externat, am început  să căutam mai multe informații despre malformaţia aceasta şi despre medicii care operează. În cele din urmă am făcut o programare la spitalul Marie Curie (Budimex), la dr Bratu.  În urma examinării ne-a spus că va fi nevoie de 4 operaţii, iar prima va avea loc la 7-8 luni, dacă va avea noroc.

Din fericire, în timp ce căutam mai multe detalii, am găsit două persoane cu suflet mare, CLAUDIA BEJAN şi LOREDANA ALBU. Cu ajutorul lor şi al bunului Dumnezeu am ajuns în Italia, unde cel mic a fost operat de către dr. Alessandro Massei. Prima operație am făcut-o la 3 luni, în care i s-au facut buza şi gingia iar  cea de-a doua, la 6 luni, în care i s-au făcut  palatele. Recuperarea a fost destul de grea, în special după operaţia de palat, deoarece Edi nu vroia să mănânce în primele 15 minute după anestezie. Dar cu ajutorul asistentelor şi a sfaturilor doctorului, Edi a început sa mănânce cu biberonul în următoarea oră. A doua zi nu mai avea nimic, gângurea şi se juca.

Primul cuvant spus a fost “mama”, pe care l-a spus la o săptămână după operaţie. În urma intervenției de palat a ramas cu o fistulă care da semne vizibile că se închide singură. Încă nu ştim dacă va fi nevoie de ortodonţie sau logoped deoarece este prea mic. La 1 an şi 2 luni Edi spune corect : mama, tata, da, pa, haide, maie(mamaie), aoleu şi multe alte sunete. Aceasta a fost povestea noastra. Mult succes părinților care vor trece prin această încercare. Şi nu în ultimul rând, să nu uitaţi :COPIII NĂSCUŢI CU ACEASTĂ MALFORMAŢIE NU SUNT HANDICAPAŢI, CI SUNT SPECIALI!

Pt orice informatie ma puteti contacta la nr 0765927064 sau ionutzeddy2015@gmail.com