Sarah dupa scoaterea firelor

Experienta noastra in Germania

Salutare părinţi mişto şi nu numai!

Sarah, fetiţa mea (1 an şi 8 luni astăzi),  s-a născut cu cheilognatopalatoschizis şi cu o complicaţie la inimă.

În anul 2017 am avut 3 intervenţii chirurgicale majore. În februarie 2017, la vârsta de 8 luni, a avut loc prima operaţie, la inimă (operaţie pe cord deschis), efectuată de dr. Suciu Horaţiu în Târgu Mureş (recomand cu mare drag şi încredere). După ce am încheiat acest capitol, am început cu adevărat aventura.

La naştere am avut o surpriză foarte mare când am aflat de malformaţia la guriţă. Sarcina a decurs fără probleme, am avut 2 medici şi totuşi nici unul nu a văzut nimic, dar nu contează, nu ar fi schimbat cu nimic situaţia. În prima lună a bebelinei am căutat un medic potrivit pentru paşii care urmau. Am fost personal la Dr. Urtilă, la Dr. Albean şi la o dr. din Cluj dar dintr-un motiv anume nu mi-au inspirat încrederea necesară încât să îmi las copilul pe mâna lor. Nu mă înţelegeţi greşit, am auzit şi văzut cazuri operate de ei care au ieşit minunat, dar la noi nu a făcut “click” iar eu sunt de părere că trebuie să fie o „relaţie“ ca să îţi laşi viaţa copilului pe mâna unui necunoscut până la urmă.

Căutând pe net am dat de dr. Koch Hubertus, care operează la clinica din Siegen, Germania. Mi-a plăcut ce am citit şi la 2 luni de la naştere am mers să îl cunosc personal. Este o diferenţă imensă între medicii  la care am fost şi el. Cel mai tare m-a impresionat că şi-a luat timp o oră să îmi explice ce şi cum despre malformaţie, probleme care apar, cum se remediaza ele şi paşii care urmează. Gata, acesta era medicul nostru.

Procedura lor: se operează palatul la 7-8 luni. Ambele palate şi gingia se corectează în prima operaţie şi la 2 luni după prima operaţie se închide buza. Am fost fericită să aud că putem scăpa cu doar 2 intervenţii.

Ei au o echipă care se ocupă de toate problemele care apar pe parcus la aceşti copilaşi, sunt chirurgul, anestezistul, psihologul, ortodontul, orl-istul, logpedul şi asistente specializate pe secţie care se ocupă doar de cazurile operate.

Costuri :  fiecare operaţie costă 6000 euro şi include, analize, anestezie, vizită cardiolog preoperator, internare copil şi mamă pe o perioadă de 10 zile (dacă e cazul) cu mâncare de 3 ori pe zi/adult, şi copii la discreţie (mâncare gătită, borcănaşe, lapte praf – depinde de necesităţile copilului) sticle şi tetine speciale pentru utilizare postoperatorie etc., deci aş spune ultra-all inclusive. Camera cu baie proprie, pat copil şi pat mamă, masă înfăşat, chiuvetă specială de spălat copil, prosoape, bavetici etc.

Noi am plătit cu 270 euro în plus la fiecare operaţie pentru că a stat şi soţul cu noi în cameră.

Am ajuns şi la prima operaţie. Prima operaţie a durat ceva peste 6 ore (noi fiind un caz cu complicaţii după cum spusese medicul) şi totul a decurs perfect. Copilul ţi-l aduce în cameră după o noapte petrecută la terapie intensivă. Recuperarea însă a fost una dificilă şi grea pentru că Sarah a refuzat să mănânce orice timp de 10 zile. Ea oricum nu a mâncat piure sau altceva decât lapte şi mâncăcioasă nu a fost niciodată. Medicul şi asistentele te incurajează, nu a mâncat 7 zile?…nu e nimic, cândva va mânca, când va fi pregatită şi uite aşa, în ziua 10, cu copilul care era mai mult leşinat şi mai mult de 20 de min nu era în stare să stea trează, medicul a luat decizia să ne trimită acasă, (nu în România) că poate va fi mai bine. Nu am vrut să plec, deshidratarea fiind prima problemă, dar cu încurajări din partea lui, am plecat, şi a fost bine. Nici nu am ajuns bine, şi a mâncat câte puţin. La 2 săptămâni de la externare am fost la controlul de rutină şi totul fiind ok, ne-am întors acasă.

A doua operaţie a avut loc la 2 luni de la prima operaţie şi a presupus corectarea nasului şi închiderea buzei. Intervenţia a decurs fără probleme şi copilul a venit în cameră după ce s-a trezit din anestezie. Dacă la prima intervenţie am avut probleme cu recuperarea, de data aceasta a fost exact invers. A acceptat laptele cu linguriţa din prima zi de la operaţie şi în ziua 6 am ieşit din spital.

Zilnic medicul vine în cameră să vadă copilul şi verifică operaţia şi schimbă bandajul, inclusiv sâmbăta şi duminica. Asistentele mereu amabile şi cu experienţă multă. Ce as putea sa vă mai spun? Au trecut 4 luni de la ultima operaţie şi Sarah arată foarte bine. Se vindecă perfect şi foarte foarte frumos. Nu au existat fisuri sau probleme de cicatrizare.

Recomand din toată inima şi cu încredere acest medic. Pentru noi a fost decizia cea mai bună.