Copilul nostru, o binecuvantare

La vârsta sarcinii de 13 săptămâni, la morfologia de trimestrul 1, medicul ne-a informat că băieţelul pe care urma să îl avem are cheilopalatoschizis bilateral. În acel moment nu ştiam nimic despre ceea ce înseamnă asta şi ce urmează. Ne-am informat, din pacate pe atunci nu existau prea multe informaţii online, în română mai deloc.

Următoarele morfologii au confirmat malformaţia şi din spital de la medic am auzit că ar fi un medic foarte bun în Timişoara, însa la privat. Era vorba de doctorul Emil Urtilă care între timp s-a pensionat. Am discutat cu medicul şi ne-a spus că intervenţiile se vor face la 4 luni şi la 1 an.

Am născut băiatul, malformaţia s-a confirmat exact cum ne spuse medicul, cheilopalatoschizis bilateral. În primele 4 luni, până la operaţie, copilul a fost hrănit cu biberon special de la Medela, cu lapte de sân, scos la pompa. A urmat prima intervenţie, la 4 luni, la buză şi la gingie. După aproximativ o saptămână s-a desprins puţin într-o parte şi a trebuit să reintervenim şi să se repare din nou zona. A fost o perioada dificilă. Alimentarea până la scoaterea firelor, aproximativ o lună după interventie s-a realizat cu seringa, la sfatul medicului. Apoi, următoarele luni au decurs normal, alimentare cu biberon. A acceptat chiar şi suzeta, diversificarea s-a realizat normal chiar dacă palatul era încă deschis.

La vârsta de 1 an s-a realizat operaţia la palat tot la acelasi medic. De acestă dată recuperarea a decurs mai uşor însă tot a mai rămas puţin desprins în zona omuşorului. În următorii ani nu am mai intervenit şi creşterea s-a desfăşurat normal, fără probleme de vreun fel.

Copilul acum are 4 ani. Din păcate, din diverse motive, am tot amânat să reparăm şi în zona omuşorului, deşi este necesar. Iniţial am amânat deoarece am fost însărcinată şi m-am temut ca stresul operaţiei să nu afecteze în vreun fel copilul. Urmează în februarie anul următor să intervenim la palat. De aceasta dată, în contextul pandemiei, am hotărât să mergem pe mâna unui medic care operează aici, local, în Iaşi, de unde suntem: Dr. Ciongradi Iulia. Sperăm să fie bine de această dată.

Ne-am interesat si de ortodont, dar în contextul pandemiei este foarte dificil să obţinem o programare. Probabil va trebui să aşteptăm până în primăvară după care să urmăm şi tratament ortodontic. Mai mentionez că, cel de al doilea copil, o fetiţă, s-a nascut normal, fără malformaţie. Nu am făcut test genetic şi nu ştim dacă este genetic sau nu, pur şi simplu ne-am dorit înca un copil şi am riscat. A fost un drum dificil până aici şi cu siguranţă va mai fi şi de acum încolo, dar copilul nostru este binecuvântarea noastră şi pentru noi este cel mai bun şi mai frumos şi inteligent copil.